Kotitalkkaritoiminta kehittyy

Omakotitalkkaritoiminta täytti 15 vuotta!

Suomen Omakotiliiton alulle panema Omakotitalkkaritoiminta täytti tänä vuonna 15 vuotta. Onneksi olkoon me kaikki Suomen omakotiyhdistykset, jotka olemme työllistäneet ja edelleen työllistämme talkkareita tähän vastuulliseen tehtävään! Suomen Omakotiliitto aloitti talkkaritoiminnan Uudenmaan TE-keskuksen osittain rahoittamana Asumisapu-projektina Uudellamaalla maaliskuussa 2002. Tämän jälkeen toiminta on laajentunut lähes koko maahan. Rovaniemellä talkkaritoiminta alkoi vuonna 2007 Suomen Omakotiliiton Lapin piirin Kotona Hyvä -hankkeen avulla.  Saarenkylän Omakotiyhdistys ja Rovaniemen Omakotiyhdistys työllistivät Rovaniemen alueen ensimmäiset talkkarit. Lapin koti- ja mökkiyhdistys (ent. Lapin Omakoti- ja Mökkiläisyhdistys) seurasi pian esimerkkiä ja aloitti työllistämisen heti yhdistyksen perustamisvuonna 2008.

Kotona Hyvä -hankkeen loputtua vuonna 2010 talkkaritoimintaa jatkettiin yhdistyksissä työllistämistuen avulla. Työvoimapoliittisten linjausten seurauksena työllistämistuen saaminen muuttui Lapin yhdistyksille lähes mahdottomaksi pari vuotta sitten ja monet yhdistykset joutuivat lopettamaan tukityöllistämisen. Näin kävi myös Saarenkylän Omakotiyhdistykselle ja Rovaniemen Omakotiyhdistykselle. Rovaniemellä talkkaritoimintaa on voinut yhdistyspohjalta jatkaa ainoastaan Lapin koti- ja mökkiyhdistys. Talkkaritoiminnan jatkuminen on otettu suurella ilolla vastaan, sillä talkkaripalvelu on ollut kysytty varsinkin iäkkäämpien omakotiyhdistyksen jäsenien keskuudessa. Talkkari onkin ollut monen vanhuksen tuki ja turva niin talven lumimyrskyissä kuin kesän raskaissa pihatöissä tarjotessaan asumisapua hinnalla, joka myös eläkeläisellä on mahdollista maksaa.

Tulossa uusia palveluita!

Positiivisista palautteista huolimatta Lapin koti- ja mökkiyhdistys ei ole jäänyt makaamaan laakereilleen, vaan kehittää jatkuvasti uusia tapoja auttaa jäsenistöään. Yhdistyksellä on tarkoitus laajentaa asumisapupalveluiden tarjontaa ensi vuoden alussa mahdollisesti jopa kahden uuden palvelun voimin. Ensimmäisenä uutena palveluna on tarkoitus käynnistää digitalkkaripalvelu. Digitalkkari antaa tietokoneisiin ja elektroniikkalaitteisiin liittyvää neuvontaa ja suorittaa laitteiden asennuksia ja korjauksia. Lisäksi digitalkkari voi järjestää yhdistyksen toimitiloissa lyhyitä kursseja ja koulutustilaisuuksia jäsenistön tarpeiden mukaan. Digitalkkari ei väkisin kauppaa uutta laitetta, vaan pyrkii laittamaan vanhan kuntoon.

Toisena uutena palveluna pyritään käynnistämään kotitonttupalvelu, joka laajentaa yhdistyksen asumisapupalveluita erityisesti lapsiperheiden suuntaan. Kotitonttu voi toimia seurana yksinäiselle vanhukselle tai apuna kiireiselle huoltajalle ja auttaa kotitöissä ja lastenhoidossa toimimalla vaikkapa lapsen läksykaverina. Kotitonttu voi myös vahtia tai ulkoiluttaa lemmikkiä tai käydä kaupassa asioilla huoltajan puolesta. Kotitonttu on kodin sydän ja pitää kodista huolta silloin kun vanhempi itse on poissa. Jos tunnet sisälläsi asuvan kotitontun niin ota yhteyttä, sillä paikka täytetään heti sopivan henkilön löydyttyä!

Aluksi uudet palvelut on tarkoitus käynnistää Rovaniemen alueella. Palveluiden käynnistämisestä tullaan tiedottamaan Lapin koti- ja mökkiyhdistyksen kotisivulla  sekä Facebookissa. Lisäksi kotitalkkarit jakavat jäsenille tietoa uusista palveluista.

Hyödynnä palvelut ja jäsenedut, liity jäseneksi!

Kaikkia Lapin koti- ja mökkiyhdistyksen asumisapupalveluita voit hyödyntää jos olet jonkin omakotiyhdistyksen jäsen. Jäsenmaksu on keskimäärin 25 euroa vuodessa. Samalla jäsenmaksulla saat myös Suomen Omakotiliiton valtakunnalliset jäsenedut kuten ilmaista laki-, rakennus- ja energianeuvontaa sekä piha- ja puutarhaneuvontaa. Jäseneksi voit liittyä vaikkapa ensimmäisen talkkarikäynnin yhteydessä tai kotisivujen kautta. Talkkareiden puhelinnumerot näet täältä.

Lapin koti- ja mökkiyhdistys kiittää entisiä ja nykyisiä jäseniä kuluneesta vuodesta ja toivottaa rauhaisaa joulunaikaa!

Ps. Ensi vuosi on Lapin koti- ja mökkiyhdistyksen 10. toimintavuosi. Tehdään siitä yhdessä ikimuistoinen!

Terveisin Jari Kokko, puheenjohtaja