Putkiremonttia ei kannata lykätä

Vakuutusyhtiö Ifin kyselyn mukaan yli 30 vuotta vanhojen omakotitalojen käyttövesiputket ovat suureksi osaksi uusimatta; putkiremontti on tehty vain 58 prosenttiin vanhoista omakotitaloista. Kyselyyn vastanneista moni oli lykännyt remonttia, koska arvioi kustannukset kalliiksi. Pitkäksi arvioidun remontin keston vuoksi lykänneitä oli kolmasosa.

Putkiremonttia ei kannata lykätä korkeiden kustannusten pelossa, sillä Ifin omaisuuskorvausten asiantuntijan Juha T. Virtasen mukaan putkiston remontin hinta asettuu kuitenkin suurimmassa osassa tapauksista noin 3 000–4 000 euron välille. Vuotavista putkista aiheutunut vahinko voi nousta helposti useisiin tuhansiin. Korjaaminen on aikaavievää ja työlästä ja suunnitelmia voi joutua tekemään kiireen kanssa.

Ifin vahingontorjuntapäällikkö Jari Pekka Koskelan mukaan putkiremonttiin kannattaakin varautua hyvissä ajoin ja sen suunnittelu kannattaa aloittaa, vaikka vahinkoja ei olisikaan vielä sattunut. Putkiremonttiin havahdutaan monesti liian myöhään, kun esimerkiksi hitaasti etenevät tihkuvahingot huomataan vasta kun home- tai kosteusvaurioita ilmaantuu. Näistä seuraa usein myös terveysongelmia.

Jokaisen omakotiasujan olisi tärkeä tietää, miten päivittäisillä toimenpiteillä voi pidentää talon ikää. Kun tunnet hyvin kiinteistösi rakenteet, laitteet ja materiaalit, huomaat ajoissa myös muutokset.

Ryhdy toimiin, jos havaitset kodissasi seuraavia muutoksia:

  • märkätilan pintarakenteiden halkeamat ja vauriot
  • outo haju sisäilmassa
  • värimuutokset tai laikut sisäseinissä
  • vettä erikoisissa paikoissa
  • lämpöenergian, sähkön tai veden kulutuksen kasvu
  • muurahaisten ilmaantuminen sisätiloihin

Merkkejä loppuun kuluneista putkistoista ovat lisäksi mm. usein tukkeutuva tai huonosti vetävä viemäri, veden lisäämisen tarve lämmitysjärjestelmässä sekä edelliset vuotovahingot.

Lisätietoa aiheesta löydät Vahinkovakuutusyhtiö Ifin sivuilta.