Tapani Riskilä kotitalkkarina vuodesta 2010

Kirjoitus on mukailtu ote kirjasta Oman kodin puolesta – Rovaniemen Omakotiyhdistyksen 70-vuotishistoria 1948-2018. Toimittaja ja kirjoittaja on Tuomo Korteniemi.

Kun soitin iltasella Tapani Riskilälle sopiakseni haastattelusta, en heti tavoittanut häntä. Pian Tapani soitti takaisin kysyäkseen asiaa, kun arveli soittajan olevan kotiapua tarvitseva asiakas. Tämä varmasti kuvaa oivallisesti Tapanin palvelualttiutta ja asennetta tehdä kotitalkkarin työtä, jonka hän aloitti 2010 Rovaniemen Omakotiyhdistyksen palveluksessa.

 

Tapani oli Rovaniemen Omakotiyhdistyksen kotitalkkarina vuosina 2010-2012. Sen jälkeen työnantajaksi vaihtui Lapin koti- ja mökkiyhdistys. Tapani sanoo viihtyneensä hyvin niin Rovaniemen Omakotiyhdistyksen kuin Lapin koti- ja mökkiyhdistyksen palveluksessa. Parasta on ollut monipuolinen työ, jossa ei kahta samanlaista päivää ole. Asiakkaat ja heidän tarvitsemansa apu vaihtelee ja palvelualue on laaja kaupunkilähiöistä tienvarsien kyliin. Haastettelua syys-lokakuun vaihteessa tehtäessä päällimmäisinä työlistalla olivat syystyöt ennen talven tuloa. Pihan haravointia ja puiden lehtien siivoamista, kukkien ja kasvien leikkaamista, rännien puhdistusta ja muuta talven tuloon varautumista.

 

Kotitalkkari Tapani Riskilä

Syksyllä tehdään myös polttopuita puulämmityksen varassa oleville. Eri vuodenajat ovat jo sinällään erilaisia ja niiden myötä myös kotitalkkarin työt. Tapani Riskilä arvioi, että lokakuu on vuoden hiljaisinta aikaa jos syystyöt on saatu pääosin syyskuun aikana tehdyksi. Työrytmi kuitenkin riippuu talven tulon ajankohdasta.

Talven myötä alkavat luonnostaan lumityöt, puiden pilkkominen ja kantaminen sisälle ym. Myös siivoamiseen pyydetään apua. Talven väistyttyä keväällä jatkuu pihojen kunnostaminen. Toukokuusta alkaen nurmikonleikkuu ja -hoito työllistävät säännöllisin väliajoin alkusyksyyn asti.

 

Vuosien varrella Tapanille on tullut paljon vakituisia asiakkaita, jotka tilaavat kotitalkkarin palvelun vuodesta toiseen. -Pitkälti tuttua porukkaa, Tapani luonnehtii. Hän korostaa, että tässä työssä täytyy luottamuksen pelata, kun tehdään työtä toisen kotioloissa. Työtehtäviin sisältyy myös asiointia asiakkaiden kanssa ja heidän puolestaan kaupoissa ja liikkeissä. Tapani Riskilä on 53-vuotias. Hän arvelee itse olevansa vielä sitä ikäpolvea, joka on tottunut varttumaan työhön kuin työhön. Hän epäilee, että nuorempia on hankalaa saada näihin hommiin, vaikka tarvetta ja työmahdollisuuksiaolisi tulevaisuudessakin.

Voit tilata kotitalkkari Tapani Riskilän numerosta 040 577 1943.

Lue myös artikkeli: Mökkiläisen muistilista talven varalle.

Lue lisää kotitalkkaripalvelusta täältä.