Pakkasen paukkuessa ulkona puulämmittäjällä voi tehdä mieli ladata puita uuniin reilulla kädellä, mutta se ei kannata.
LähiTapiola Lapin korvausjohtaja Janne Koskela muistuttaa maltillisesta lämmittämisestä sekä tulisijan käyttöohjeiden noudattamisesta.
– Erilaiset tulisijat on suunniteltu kestämään tiettyjä lämpötiloja. Sillä on merkitystä, lämmitetäänkö leivinuunia vai takkaa – näissä ei voi polttaa yhtä paljon puuta samalla kerralla. Vaikka tulisija olisikin aktiivisessa käytössä, tulee sen lämpötilaa seurata aina lämmitystyön lomassa. Äkillinen ja kova lämmittäminen voi aiheuttaa rakenteellisen vaurion tulipesään tai savuhormiin ja pahimmillaan sytyttää tulipalon.
– Kiinteistöistä löytyy tänä päivänä paljon erilaisia tulisijoja ja kevyttakkoja, jotka on tarkoitettu lähinnä tunnelmointiin. Jos tulisija ei ole entuudestaan tuttu, ennen tulen sytyttämistä kannattaa lukea käyttöohjeet. Mikäli tulisijaa käyttävät myös muut perheenjäsenet, käyttöohjeet on hyvä käydä lävitse yhdessä ja varmistaa, että jokainen hallitsee turvallisen käytön, Koskela kertoo.
Nykyään kodeissa on hyvin monenlaisia tulisijoja, joista osa on tarkoitettu lähinnä sisustukselliseen käyttöön. Erilaiset kevyet sisustustakat ovat suosittuja myös vapaa-ajan asunnoissa.
Sen lisäksi, että takkoja tai muita tulisijoja tulee lämmittää kohtuudella, myös erityisesti tehdasvalmisteisten kevythormien lämpötiloissa voi maksimi lämpötilat ylittyä, jos oikein innostuu lämmityspuuhista.
– Kevythormit aiheuttavat vuosittain merkittävän määrän tulipaloja, koska niiden pintalämpötila rakenteiden läpimenojen kohdalla voi nousta vaarallisen korkeaksi ja aiheuttaa tulipalon, Koskela kertoo.
Polttopuun kuivuudesta kannattaa huolehtia tuomalla puut hyvissä ajoin sisään lämpenemään. Puu palaa parhaiten ja puhtaimmin kuivana.
– Pesään ei saisi puun lisäksi muuta laittaa. Roskien poltossa voi syntyä tavanomaista kuumempia savukaasuja, jotka voivat niin ikään vaurioittaa tulisijaa ja piippua tai noeta hormin niin, että siitä syntyy nokipalon riski, Koskela lisää.
Säännöllinen huolto ja tarkastukset auttavat myös varmistamaan tulisijan turvallisen käytön. Jos sinulla on huolia tulisijasi kunnosta, kannattaa pyytää alan ammattilaista tarkastuskäynnille.
Huolehdithan myös vuokralaisen lämmitystaidoista
Lapissa on paljon kiinteistöjä, jotka ovat aktiivisessa vuokrakäytössä. Asukkaat ja lämmittäjät vaihtuvat vuokrakohteissa tiuhaan ja monille tulisijan käyttäminen ei ole välttämättä edes entuudestaan tuttu asia.
Jos vuokrakiinteistöstä löytyy tulisija, kannattaa sen käyttöohjeet lisätä mökkikirjaan tai vastaavaan ohjeistukseen mukaan, jotta vuokralainen voi tutustua niihin ennen tulen sytyttämistä. Ohjeet on hyvä kääntää myös muille kielille, mikäli kiinteistöä vuokrataan kansainvälisille matkailijoille.
Koskelan kokemus on, että mökkikirjat ovat yleensä hyvin ajan tasalla ja ohjeistukset löytyvät kyllä, mutta useimmiten ne voivat jäädä vuokralaiselta huomaamatta.
– Siksi minusta olisi erittäin tärkeää, että vuokraustilanteessa ohjeistettaisiin myös suullisesti tulisijan oikeaoppinen käyttö, johon sisältyy ihan kaikki perusasiat alkaen savupellin avaamisesta ennen kuin tuli sytytetään. Pienellä vaivalla vältettäisiin helposti turhia vahinkoja, joista koituu usein mittavat haitat asianosaisille, Koskela korostaa.
Käyttöohjeiden lisäksi myös omat yhteystiedot on hyvä löytyä mökkikirjasta, jotta vuokralaiset voivat kysyä lisätietoja tarvittaessa.
– Ohjeistustilanteessa kannattaa myös kannustaa vuokralaista kysymään neuvoa matalalla kynnyksellä. Itse ainakin mielelläni neuvoisin, jos sillä tavalla on mahdollista välttää vahingon tapahtuminen, Koskela kommentoi.
Lisätietoja antaa: Janne Koskela, korvausjohtaja, LähiTapiola Lappi, puh. 040 563 5051, janne.koskela@lahitapiola.fi